Choć zgaga w ciąży nie jest powodem do niepokoju, jest jednak dolegliwością, która może znacząco obniżyć komfort życia przyszłej mamy. Fakt, że zgaga jest czymś normalnym w żadnym razie nie oznacza, że nie można jej zapobiegać lub przynajmniej łagodzić. Można to robić zarówno za pomocą środków naturalnych, jak i szeroko dostępnych leków bez recepty.
Zgaga, czyli nadkwasota żołądka, to dolegliwość szczególnie dotkliwa w drugim i trzecim trymestrze ciąży, kiedy dotyka nawet 70 procent przyszłych mam. Wiele kobiet musi się jednak mierzyć z tym problemem już od samego początku brzemienności. Zwykle powodem są hormony ciążowe, takie jak progesteron, które rozluźniają mięśnie przewodu pokarmowego. Efektem tego jest podwyższenie poziomu soków trawiennych, których nie są w stanie zatrzymać zwieracze. Dodatkowo, w ostatniej fazie ciąży poszerzająca się macica uciska ściany żołądka i powoduje cofanie się jego treści.
Powstający w ten sposób ból w okolicach mostka promieniujący do przełyku, pieczenie, czy uczucie kwasowości w ustach, to dolegliwości, z którymi trudno poradzić sobie przyszłym mamom. Tym bardziej, że zwykle towarzyszy im wiele innych przypadłości charakterystycznych dla ciąży. Jak więc skutecznie zaradzić objawom zgagi?
Przed udaniem się po poradę do lekarza, warto wypróbować kilka domowych sposobów na łagodzenie nadkwasowości. Jednym z najpopularniejszych środków zaradczych jest picie jogurtów naturalnych i kefirów. Te bogate w wapń produkty znakomicie łagodzą także uciążliwe pieczenie w żołądku. Nie należy ich jednak zastępować na przykład mlekiem, które u niektórych osób może wręcz wzmagać problem. Równie pozytywny wpływ na organizm kobiet w ciąży co jogurty mają napary z rumianku oraz mięty. Wiele przyszłych mam chwali sobie również wywary z wody, soku z cytryny oraz melisy, tymianku i werbeny. Lekko podgrzana mikstura znakomicie łagodzi objawy zgagi. Inną skuteczną metodą są migdały. Zasadowy odczyn tego przysmaku sprawia, że neutralizuje on działanie obecnego w żołądku kwasu solnego. Znanym już od czasów naszych babć sposobem na radzenie sobie z nadkwasotą jest wywar z siemienia lnianego. Łyżeczka zalana połową szklanki gorącej wody i wypita na noc może zdziałać cuda, a kilkukrotne powtórzenie procesu pozwoliło wielu kobietom całkowicie uwolnić się od zgagi. Zdecydowanie smaczniejszym, ale równie skutecznym sposobem jest woda z miodem i octem jabłkowym. Należy wypić taki wywar natychmiast po pojawieniu się oznak zgagi aby w ciągu kilku minut całkowicie ustąpiły.
Jeżeli jednak żadna z powyższych metod nie odniesie oczekiwanych skutków, sięganie po środki medyczne warto zacząć od łagodnych, dostępnych bez recepty lekarstw. Obecnie na rynku funkcjonuje ogromna liczba specyfików regulujących pracę układu trawiennego przeznaczonych specjalnie dla przyszłych mam. Oczywiście nawet przed zażyciem tego typu środków należy dokładnie zapoznać się z treścią załączonej do nich ulotki. Szczególną uwagę należy zwrócić na to, czy dany lek rzeczywiście mogą zażywać kobiety w ciąży oraz na jakim etapie, a także jakie jest bezpieczne dawkowanie leku i możliwość łączenia go z innymi środkami.
Gdy dostępne bez recepty farmaceutyki także nie zdadzą egzaminu, nie należy się niepokoić. Nie oznacza to w żadnym razie, że ciąża przebiega nieprawidłowo lub że problemowi nie da się w żaden sposób zaradzić. Należy jednak powiedzieć o dolegliwości lekarzowi prowadzącemu ciążę, który z pewnością zbada przyczynę nawracającej zgagi i zaproponuje indywidualnie dostosowaną terapię.